Blog

WIE WINNEN 10000 METER EN DE PREMIES?

Een week voor wat ik maar even omgedoopt heb tot “De duurste 10000 meter van Zeeland” staan er 16 hardlopers v/m op de deelnemerslijst. Ik vind het jammer dat alles een beetje laat op gang gekomen is, want anders hadden we er veel meer van kunnen maken. Maar dat kan nog steeds en wat mij betreft komen er 2 series op sterkte met in totaal zo’n 40 hardlopers v/m.

In januari schreef ik op deze site al een inleidend verhaal over deze 10000 meter, want toen was al bekend dat de wedstrijd op de kalender stond. Samen met een paar anderen zagen we al een tijd onder de 30 minuten op de baan in Goes, omdat bijvoorbeeld Mebrahtu Kiros ( tot vorige zomer in het AZC van Goes en goed voor een tijd van 13.37 minuten over 5000 meter ) belangstelling toonde.

Even later bleek echter dat het NK 10000 meter 6 dagen eerder in Nijmegen zou worden gelopen en dat Mebrahtu de voorkeur gaf aan deze open wedstrijd. Ik zie wel dat hij zich intussen heeft afgemeld. De enige Zeeuw op de startlijst is Floris Willeboordse ( liep onder de 30 minuten ) en bij de dames Marijke de Visser, maar dat is volgens de richtlijnen van de VZA geen Zeeuwse. Aan dat NK kan sowieso niet iedereen meedoen, want er gelden limieten.

De anderen kunnen dus allemaal in Goes starten en in tegenstelling tot het NK valt er in Goes iets te verdienen. Het aanbod van premies en welke prestaties daar aan gekoppeld zijn, heb ik in mijn vorige verhaal al uit de doeken gedaan. Van de 19 aangemelde lopers hebben er 15 een beste prestatie of richttijd opgegeven. Dikwijls gaat het hier om tijden gelopen bij een 10 km op de weg. Het niveau is behoorlijk, want 11 lopers geven een tijd van 37 minuten of sneller aan. En ook van de resterende 4 is er nog iemand in staat om rond de 36 minuten te lopen.

Mike Suurmond is voorlopig op papier de snelste met 33.26 minuten, maar heeft hij veel ervaring op de baan? Een tijd onder de 33 minuten wordt dus een taaie klus, maar hopelijk lukt het. Dan zijn er een vijftal lopers met tijden in de 35 minuten en die worden nu uitgedaagd om onder die tijd te lopen. Natuurlijk hopen de organisatie en ikzelf nog op de inschrijving van snellere lopers. Maar welke Zeeuwen of lopers uit de regio kunnen er van de huidige generatie nog een 10000 meter op de baan onder de 33 minuten lopen? Floris dus, maar wil die 6 dagen na Nijmegen nog een keer vlammen. Als hij onder de winnende tijd van Piet Vonck uit 1974 blijft, krijgt hij € 200,- en bij een tijd onder de 30 minuten wordt het € 300,-. Op de weg kom ik de laatste jaren ook maar een stuk of 8 lopers tegen met tijden onder de 33 minuten. Voor een tijd onder de 33 minuten krijg je op 24 mei € 100,- en je helpt de Zeeuwse atletiek naar een hoger niveau.

Bij de dames hebben we in Zeeland bijna niemand die aan de gevraagde prestaties kan voldoen. Als ik uitslagen bekijk, wordt de dienst bij de vrouwen uitgemaakt door de masters en dikwijls niet eens de jongsten. Irma Heeren liep in 2002 een tijd van 33.01.55 minuten over 10000 meter. Zou zij 22 jaar later nog onder de 43 minuten kunnen lopen? Toch moeten er een paar Zeeuwse vrouwen in staat zijn om 41.08 minuten te lopen en misschien zelfs onder de 40 of misschien wel 39 minuten kunnen duiken. Gewoon proberen zou ik zeggen en als er ruim voldoende deelnemers zijn, kun je in ieder geval een wedstrijd lopen tegen gelijkwaardige tegenstanders.

Schrijf dus zo snel mogelijk in voor de 10000 meter in Goes op vrijdag 24 mei. Inschrijven kan via www.atletiek.nu/wedstrijd/main/40097.nl tot woensdag 22 mei 18.00 uur. Foto Huib Boogert: Irma Heeren wint de Meidoornloop in Nisse.

1 Comment

  • Mirona on mei 24, 2024

    Beste Jan Roose,

    Bedankt voor de premie en de leuke baanwedstrijd.
    Ik kon helaas niet wachten op de prijsuitreiking omdat ik de oppas moest aflossen thuis.
    Groeten Mirona van de Vrie

Geef Commentaar