Blog

ERG TEVREDEN …….. MAAR HET KAN ALTIJD BETER

Vrijdag 24 mei stond met hoofdletters in mijn denkbeeldige agenda. De avondwedstrijd van AV’56 met een 10000 meter. Dat ik zelf meedeed aan speer – en discuswerpen was bijzaak en niet van belang. Dat ze veel regen hadden afgegeven was vervelend, maar kon mijn pret niet bederven. Deze 10000 meter was voor het startschot wat mij betreft al een succes.

Liefst 44 atleten hadden zich voor deze 10000 meter aangemeld en dat is voor Zeeuwse begrippen bij een baanwedstrijd over een iets langere afstand ongekend. Bij de uurlopen in 2022 en 2023 waren er maar ongeveer 20, terwijl ik juist had verwacht dat zo’n uurloop meer aantrekkingskracht op het grote peloton afstandslopers zou hebben. Toch had het nu ook nog heel wat voeten in de aarde om dit deelnemersveld aan de start te krijgen.

Ik wist in december dat AV’56 deze wedstrijd op de kalender zou zetten en maakte er in januari een verhaal over op deze site. Ook liet ik tussen neus en lippen weten dat ik wel “iets meer wilde doen” om van deze wedstrijd een succes te maken. Daarna bleef het echter maanden stil. Details en een link naar de inschrijving op de site van AV’56 kwamen er pas begin mei en toen bleek dat er al sinds 17 maart ingeschreven kon worden via atletiek.nu. Dat hadden 48 atleten gedaan, maar slechts 1 voor de 10 km.

Toen ik een mail van de WTC kreeg met de vraag of ik nog een idee had om van deze 10000 meter iets meer te maken, heb ik mijn premieplan ( waar ik overigens al mee begonnen was ) snel verder bekend gemaakt. Een paar verhalen geschreven over de duurste 10000 meter van Zeeland en samen met Huib Boogert de media ingelicht. Op 24 mei was dit het resultaat. Als we er volgend jaar vroeger aan beginnen, kunnen we er nog veel meer van maken. Misschien wel met 3 series en nog snellere hardlopers

De wedstrijd zelf had helaas toch te kampen met het slechte weer, maar daar hadden vooral de technische onderdelen last van. In beide reeksen van de 10000 meter zag ik prachtige strijd. Niet alleen bij de kop, maar ook verder in het veld. In serie 1 lange tijd een kopgroep, maar uiteindelijk won Peter Meeuwsen in 36.37.1 minuten. Maar vooral bij de vrouwen was het spannend. Tussen Mirona van de Vrie en Suzanne van Elsacker zat slechts 0,7 seconde verschil.

In de snelle reeks liepen Patrick de Vos en Okbazgi Kidane lange tijd op een schema iets boven de 32 minuten. Door een versnelling in de laatste 5 ronden kwamen ze nog aardig in de buurt, maar net niet. Patrick won in 32.00.2 minuten voor Okbazgi in 32.03.9 minuten. Zijn naamgenoot Zerezgi Kidane werd 3e en bleef met 32.47.9. minuten ook nog onder de limiet om een premie van € 100, – op te strijken. Met 5 lopers onder de 35 minuten en nog eens 10 onder de 37.08.8 ( dames + 4 minuten ) konden er zodoende 18 premies worden uitgereikt.    

Waar ik een beetje teleurgesteld over ben, is de berichtgeving door anderen. Sjaak Sinke zette weliswaar op 16 mei direct een klein stukje op de internetpagina van de PZC, dat een dag later als uittreksel ook nog in de papieren krant kwam en verscheen op de landelijke site van Hardloopnieuws. Verder wordt er door de provinciale “Zeeuwse” courant van te voren en waarschijnlijk ook nadien geen aandacht aan besteed. Wel een verhaal over een marathonloopster met nietszeggende tijden en iets over een Citytrail in Middelburg. Die hardloopster kan overigens best goed lopen, maar op deze manier heeft de Zeeuwse atletiek er niets aan. Zo’n journalist snapt er dus geen snars van.

De PZC en Omroep Zeeland waren uitgenodigd, maar vinden het blijkbaar niet belangrijk genoeg. Ik troost me met de gedachte dat dit ook bij andere wedstrijden het geval is, want van de pinksterwedstrijden in Hulst heb ik ook nergens iets kunnen lezen. Toch hebben we de media nodig om atletiek populairder te maken. Maar als organisaties moeten we ook zelf aan de bel trekken. Op 5 juli is er in Goes weer een baanwedstrijd. Goes on Track is al een paar jaar toonaangevend voor Zeeland v.w.b. baanatletiek. Hopelijk is dat ook in 2024 het geval. Voor de afstandslopers is er een 5000 meter, waarbij Patrick de Vos met als “haas” Tim van de Broeke gaat proberen om onder de 15 minuten te lopen. Wil je ook meedoen, of aan één van de andere onderdelen? Schrijf dan nu in via www.atletiek.nu/wedstrijd/main/40140. Foto AV’56: overal in het deelnemersveld was er prachtige strijd te zien. Voor uitslagen en meer foto’s kijken op www.av56.nl.

Aanvulling: Gelukkig staat er nu toch een verslagje op de internetpagina van de PZC. Dankzij Sjaak Sinke blijft de Zeeuwse atletiek in het nieuws. Wel jammer dat Sjaak er zelf niet was, want dan had hij kunnen zien dat er in totaal 39 hardlopers v/m zijn gestart in 2 series. Jammer genoeg waren er 2 uitvallers, had 1 loper zich voortijdig afgemeld en zijn er 4 atleten niet gestart.

Geen Commentaar

Geef Commentaar