Blog

SAMENWERKEN LEIDT TOT BETERE RESULTATEN

Bij de 10000 meter in Goes liep Patrick de Vos zo ongeveer van start tot finish aan de leiding. In het begin voerde hij een groepje van 4 lopers aan, maar later was alleen Okbazgi Kidane in staat om te volgen. Om de speaker van de nodige informatie te voorzien, had ik me op baan 4 geposteerd om de tijden een beetje in de gaten te houden en de lopers aan te moedigen.

Na 2 km zat het kopgroepje nog zo’n 10 seconden onder het schema om een tijd onder de 32 minuten te realiseren. Na 4 km was dat nog maar 2 seconden, maar na 6 en 8 km zat de inmiddels tot duo geslonken kopgroep 8 seconden boven een mogelijke 32 minuten. Alleen een duidelijke versnelling gedurende de laatste 5 ronden bracht hen nog dicht in de buurt. Voor Patrick werd het 32.00.2 minuten en voor Okbazgi 32.03.9 minuten. Had het inzetten van een “haas” gezorgd voor een snellere tijd?

Daar ben ik eigenlijk zeker van, maar waar vind je in Zeeland een geschikte haas voor dit tempo? Zo’n haas moet toch een kilometer of 6 op kop lopen in een tempo van ongeveer 3.10 min/km. Dat betekent dat deze hardloper een 5000 meter onder de 16 minuten moet kunnen lopen. Vorig jaar waren er op de baan en op de weg maar 4 Zeeuwse atleten die daar in slaagden, waaronder Patrick zelf en de als 4e gefinishte Bereket Petersen.

Maar ook zonder haas had het kunnen lukken als Okbazgi iets meer kopwerk had kunnen doen. “Had kunnen doen”, want misschien was hij al blij dat hij kon volgen en zou het tempo alleen maar minder zijn geworden. Toch blijft het altijd een voordeel om met twee of in een groepje te lopen, ongeacht wie het kopwerk doet, tegenover alleen lopen.

Bij andere groepjes of duo’s in de wedstrijd was die samenwerking beter gedurende veel ronden. Adriaan Wattel en Crum van der Linden wisselden elkaar regelmatig af en dat betekende tijden ruim onder de 36 minuten. Ook het groepje met Erik Jansen en Robbert Meeuwse had veel steun aan elkaar en 4 lopers bleven onder de 35.30 minuten. In de eerste serie zagen we bij Mirona van de Vrie en Suzanne van Elsacker hetzelfde. Zij waren ruim sneller dan hun beste tijd op de weg. Maar ook als je hoofdzakelijk alleen loopt kun je je optrekken aan de atleten voor je, maar ook net achter je. En helaas moet je veel kopwerk ook wel eens bekopen tijdens de laatste ronden en word je nog door een paar lopers gepasseerd. Helemaal niet erg en een goede les voor de volgende keer.

En neem van mij aan dat je door dit soort wedstrijden te lopen sowieso een betere hardloper wordt. Voor de meesten was het hun debuut op zo’n 10000 meter. Sommigen waren misschien sneller dan hun PR op de weg, anderen niet. Een tijd op de weg telt eigenlijk alleen als het parcours een certificaat heeft van de juiste afstand en dat is niet altijd het geval. Op een atletiekbaan is het altijd correct.

Doe dus meer mee op de baan en probeer af te spreken met gelijkwaardige tegenstanders om naar dezelfde wedstrijd te gaan en zo tot mooie tijden te komen. Op 5 juli is er in Goes een 5000 meter tijdens Goes on Track. Patrick de Vos gaat proberen om onder de 15 minuten te lopen en deze keer is er wel een haas. Niemand minder dan Tim van de Broeke. Maar ook tijden onder de 16, 17 en 18 minuten zijn al respectabel en vorig jaar lukte dat op de baan maar 10 Zeeuwen. Op de weg bleven 35 Zeeuwen onder de 20 minuten waaronder 2 vrouwen. Er is dus potentie om die tijden op de 5000 meter te lopen.

Bij Goes on Track zijn er wederom geldprijzen te verdienen, maar de details ken ik verder niet. Hou daarvoor de site van AV’56 www.av56.nl in de gaten. Maar dit soort premies moeten alleen een stimulans zijn. De voornaamste drijfveer is het verbeteren van je prestaties. Foto AV’56: Slecht 0,7 seconde verschil tussen Mirona en Suzanne na 10000 meter.

Geen Commentaar

Geef Commentaar