Blog

TOCH EEN ALTERNATIEF JARO CROSSCIRCUIT???

Het volgende crossseizoen begint weliswaar pas over 5 maanden, maar toch wil ik het onderwerp nu al aansnijden. Er is niet voor niets een gezegde met de titel “Regeren is vooruitzien” en dat geldt dus ook voor organiseren.

In december 2023 heb ik een soort alternatieve crosscompetitie georganiseerd. Dit met de bedoeling om te laten zien dat een crosscompetitie compacter moet: minder wedstrijden en minder tijd tussen de eerste en de laatste wedstrijd. Op een concreet voorstel aan de VZA inclusief sponsoring om de Zeeuwse crosscompetitie ( ZCC ) zo te organiseren kreeg ik echter tot nu toe geen antwoord.

Maar ik krijg wel vragen of er komende winter weer zo’n JARO crosscircuit komt. Meerdere hardlopers lieten me weten dat ze de reguliere ZCC niet, maar een compact JARO crosscircuit wel zien zitten. Vorig jaar was het met steeds zo’n 50 deelnemers ( meer mocht niet ) per cross eigenlijk best een succes, maar het uitzetten van de parcoursen kostte me veel tijd en energie. Daar begin ik dus niet meer aan. Toch zie ik met een beetje goede wil en de nodige hulp ( vorig jaar kreeg ik die overigens tijdens de wedstrijden ook ) wel mogelijkheden.

Ik heb dan een parcours nodig, waar in principe weinig uitgezet moet worden. In de regio Goes zijn dat bijvoorbeeld het Poelbos en het Abbekindersebos, maar dan heb ik behalve van de gemeente Goes ook toestemming nodig van Staatsbosbeheer. Als zogenaamd klein evenement kunnen er dan maar 50 hardlopers meedoen. In de gemeente Borsele gelden voor een klein evenement andere normen, namelijk onder de 100 blijven. Dat geeft dus extra mogelijkheden, maar waar moet ik die crossen houden?

Ik kan eens gaan kijken bij de sportcomplexen en parkjes op de dorpen, maar ik vrees dat een ronde uitzetten dan toch weer veel werk met zich meebrengt. De Stelleplas is de beste locatie en daar heb ik al veel crossen georganiseerd. Alleen een simpel rondje rond de plas met slechts een paar bordjes, zoals bij de uurloop, is misschien iets te weinig cross. Maar met een paar stukjes extra afzetting is een mooie crossronde van ongeveer 1400 meter met een paar man toch redelijk snel uitgezet. Bovendien kunnen we op de Stelleplas gebruik maken van de brasserie.

Ja maar, dan heb je nog maar 1 cross! Dat is waar, maar als we nu 4 keer een cross op dezelfde locatie organiseren, is dat ook opgelost. Dat klinkt misschien vreemd, maar in andere sporten is dat helemaal niet zo ongebruikelijk. Bij het wielrennen worden in februari en maart elke zaterdag trainingswedstrijden gehouden op hetzelfde parcours bij den Inkel. Tijdens corona in 2020 waren er in augustus en september 8 wedstrijden op een rondje bij Hoedekenskerke en in 2021 in juli/augustus 6 wedstrijden op het parkeerterrein van Cobelfret. In Zeeland zijn er maar een paar circuits voor de motorcross, dus dikwijls wedstrijden op dezelfde plaats. En om even bij de atletiek te blijven: baanwedstrijden zijn toch ook maar op een paar atletiekbanen.

Dan rest er nog één groot praktisch probleem. Ik heb alleen een fiets. De afstand Goes – Zuid naar de Stelleplas is ruim 10 km. In de zomer op de E Bike nog goed te doen, maar in de winter met tassen vol materiaal en prijzen en dat 4 keer! Dat ontzie ik dus. Toen we nog Stelleplas crossen organiseerden, werd ik opgehaald door mijn mede organisator. Als zoiets nu ook zou kunnen, is er wat mij betreft geen belemmering meer. Dan kunnen we op zaterdag 30 november beginnen met een crosscircuit. In december volgen dan nog 2 of 3 wedstrijden. Voor de jeugd t/m 13 jaar elke keer 1 ronde en voor iedereen vanaf 14 jaar de eerste cross 25 minuten + ronde afmaken en vervolgens elke keer 5 minuten langer.

Deelname gratis en prijzen zoals vorig jaar en misschien nog wel iets meer. Het is voorlopig maar een voorstel en misschien heb je een ander goed idee. Laat het me weten ( jacroose@hetnet.nl ) en ook als je wilt helpen op welke manier dan ook. Als er draagvlak is voor een dergelijke competitie, kan ik het verder uitwerken, toestemming vragen, EHBO verwittigen, prijzen kopen, enz. En anders blijft er alleen een crosscompetitie tussen begin november en ergens in februari van de VZA. Veel volwassenen laten nu al weten daarvoor te passen. Of gaat de VZA toch nog in op mijn voorstel? Foto: Kopgroep bij de Stelleplascross in 2021.

Geen Commentaar

Geef Commentaar