Blog

DOE MEE AAN “GOES ON TRACK” OP 5 JULI

Ook dit jaar organiseert AV’56 weer een voor Zeeland toonaangevende baanwedstrijd. In het verleden werden bij deze wedstrijd al prachtige prestaties neergezet, maar dan vooral door atleten van buiten de provincie. Op de 3000 meter werd er zelfs een keer 7.59.89 minuten gelopen bij de mannen en bij de vrouwen 9.09.99 minuten. 

Dit jaar is er geen 3000 meter, maar een 5000 meter en dat vooral met het doel om Zeeuwse hardlopers de kans te geven om een mooie tijd neer te zetten. Het ZR staat al sinds 1975 met 13.40.8 minuten op naam van Jo Schout. Alleen Tim van de Broeke en Floris Willeboordse kwamen de afgelopen jaren met tijden iets boven de 14 minuten in de buurt. Dat record zal in Goes niet verbeterd worden, maar hopelijk wel diverse hardlopers met sub 15 minuten tijden. Maar ook tijden onder de 16, 17 en 18 minuten zijn al respectabel en vorig jaar lukte dat op de baan maar 10 Zeeuwen.

Het concept voor deze wedstrijd is nauwelijks veranderd en persoonlijk vind ik dat jammer. Ik zou de voorkeur geven aan een premiestelsel met voor meer atleten haalbare limieten, zoals bij de 10000 meter op 24 mei. Nu zijn er geldprijzen voor de nummers 1, 2 en 3 per onderdeel en loop je het risico op een “beloond” podium met relatief zwakke prestaties.

Ik zie liever een 5000 meter met 20 hoofdzakelijk Zeeuwse lopers onder de 16.30 minuten dan één supersnelle loper van 13.50 minuten, die de rest 1 of meer keer dubbelt. De inschrijvingen de komende weken zullen het uitwijzen en hopelijk krijg ik ongelijk.

Maar het gaat bij Goes on Track niet alleen om snelle lopers. Ook met een tijd boven de 20 minuten kun je meedoen aan de 5000 meter. Bij voldoende deelname zijn er series op sterkte. Verder is er deze avond voor de middenafstandslopers een 800 meter. Het wedstrijdrecord bij de mannen staat op naam van Tommy Staal met 1.53.56 minuten en dat is tevens een baanrecord. Hoewel!!! Toen er op dezelfde plaats een sintelbaan lag, is er al beduidend sneller gelopen over 800. Het wordt dus tijd dat het record stevig verbeterd wordt. Maar wie kan dat? Er staan in ieder geval al 4 mannen op de lijst met tijden onder de 2 minuten achter hun naam.

Bij de vrouwen leeft deze wedstrijd over 2 ronden blijkbaar veel minder. Vorig jaar was de winnende tijd 2.16.65 minuten en liepen de 2e en 3e al 2.36.49 en 2.42.47 minuten. Kijk dat bedoel ik met mijn opmerking over een beloning voor relatief zwakke prestaties. Als er voor een bepaald onderdeel bij een categorie geen potentiële deelnemers zijn, moet je het bij zo’n topwedstrijd niet op het programma zetten. Dus dames schrijf je in.

Ook de sprint met 100 en 200 meter, alsmede speerwerpen, kogelstoten en verspringen staan op het programma. En er is een 1000 meter voor de jeugd onder de 16 jaar en die krijgen sowieso een medaille. Op dit moment zijn er 38 inschrijvingen, maar het is pas over een maand en er kan nog ingeschreven worden tot uiterlijk 3 juli 12.00 uur via www.atletiek.nu/wedstrijd/main/40140. Als deze link niet direct werkt, moet je even naar de site van AV’56 gaan www.av56.nl. Vorig jaar waren er ongeveer 130 deelnemers en dat moet nu toch ook kunnen. Foto AV’56: de 3000 meter in 2023.  

Geen Commentaar

Geef Commentaar