Blog

GOES ON TRACK VERVOLG

Het grootste atletiekevenement van zuidwest Nederland komt er weer aan, lees ik op de website van de organiseerde club AV’56. Het is al de 7e editie en vindt plaats op vrijdag 5 juli a.s.

Wisten jullie dat Goes on Track het vervolg is van één van mijn try outs. Om de Zeeuwse baanatletiek “nieuw leven in te blazen” begon ik in 2012 met zogenaamde open baanwedstrijden. Op 2 achtereenvolgende vrijdagen in augustus een baanwedstrijd met een minimaal programma en zowel leden als niet leden van de atletiekunie konden meedoen. Bij minimaal programma heb ik het over een 100 en 3000 meter en maximaal 2 technische nummers. Een week later was er dan een 400 en 5000 meter en ook weer 2 technische onderdelen. Zodoende kun je een wedstrijd binnen de 2 uur afwerken.

In 2013 volgde de 2e editie met hetzelfde concept, maar nu wel met geldpremies gebaseerd op prestaties. Eigenlijk zoals ik bij de 10000 meter op 24 mei heb gedaan. Het trok behoorlijk veel goede atleten, maar wel hoofdzakelijk van buiten de provincie. Mijn doel dus gedeeltelijk gemist, want ik wilde de Zeeuwse baanatletiek stimuleren. Daarna nam AV’56 de organisatie over en werd het 1 wedstrijd met in mijn ogen toch weer te veel onderdelen. Eerst onder de naam Ganzenstad baanwedstrijd of zoiets en op den duur de huidige naam Goes on Track.

Ik bleef gedeeltelijk sponsor van de wedstrijd. De wedstrijden waren bij de eerste edities een groot succes met voor Zeeland ongekende prestaties. In 2022 liet ik al weten dat de organisatie op moest passen dat de wedstrijd niet te veel afhankelijk mocht worden van toppers. Als die namelijk niet komen, blijft er weinig topwedstrijd over. Je moet het dus ook aantrekkelijk maken voor Zeeuwse atleten. En dat doe je niet met premies, die onhaalbaar zijn.

Bij de laatste editie kwam dit nog duidelijker aan de oppervlakte. Sommige onderdelen kenden een matige bezetting vergeleken met de vorige jaren en we zaten naar sprintseries te kijken met 3 á 4 atleten in de baan. Mijn kritiek was dus niet mals en dat werd me niet in dank afgenomen. Toch blijf ik sponsor en hoop dat de organisatie mijn kritiek ter harte heeft genomen.

Nu mag je de organisatie niet alles in de schoenen schuiven. Als toppers niet meer mee willen of kunnen doen, sta je machteloos. Focus dan in ieder geval op de regionale atleten en zeker de leden van de eigen club. En moet je onderdelen waar in onze provincie geen potentieel voor is niet van het programma halen? Op dit moment en dat is 3 weken voor de wedstrijd is er voor verspringen, 100 en 200 meter geen of nauwelijks animo. Zijn die atleten er niet of moeten ze nog inschrijven? Kom op, laat de organisatie niet in het ongewisse. De nummers 1, 2 en 3 op elk onderdeel ( uitgezonderd de 1000 meter voor de jeugd ) bij zowel vrouwen als mannen verdienen 100 – 60 – 30 euro.

Voorlopig goed bezet is de 5000 meter met nu 19 hardlopers v/m. Dat zijn er echter nog altijd 20 minder dan bij de 10000 meter van enkele weken geleden. Dus ook hier mijn oproep om mee te doen. Een topper onder 14 minuten is geweldig voor zo’n wedstrijd, maar 20 Zeeuwse hardlopers onder de 16.30 minuten zie ik liever. En ook hardlopers met tijden boven de 20 minuten kunnen er een leuke wedstrijd van maken.

En wie eens wil speerwerpen of kogelstoten in wedstrijdverband kan gewoon meedoen. Er staan nu masters op de deelnemerslijst die ook niet verder werpen met de speer dan 12 meter of de kogel maar 5 meter wegstoten, dus je wordt zeker niet laatst. Nog één keer de link om in te schrijven www.atletiek.nu/wedstrijd/main/40140 en dan hoop ik jullie op 5 juli te zien in Goes. Foto AV’56: Jan Roose werpt de speer 11.94 meter ver.

Geen Commentaar

Geef Commentaar