Blog

10 VRAGEN AAN IRMA HEEREN

Op voorspraak van Leonie Ton deze keer de antwoorden van Irma Heeren. Irma was jaren het boegbeeld van de duursport in Zeeland. Ze veroverde talloze internationale titels in duathlon en triathlon en won ook 6 keer een NK hardlopen: 10000 meter, halve marathon en 4 x veldlopen. Op de foto wint Irma de Halve Marathon van Egmond in 1999.

Stel jezelf even voor aan de lezers.

Hi, ik ben Irma Heeren, bijna 25 jaar getrouwd met de allerliefste en inmiddels 57 lentes jong. Na 26 jaar weer terug in het Zeeuwse en woonachtig en werkend in Vlissingen.

Wanneer ben je begonnen met hardlopen en hoe ging het verder?

In 1993 was ik werkzaam bij de gemeente Politie in Vlissingen en werd er een 1/8 triatlon georganiseerd in Wilhelminadorp. Om goed aan de start te verschijnen ben ik voor mezelf wat gaat zwemmen, met mijn toenmalige buurman gaan fietsen en met zijn vrouw wat gaan hardlopen. Toen ik in Wilhelminadorp met de winst ervan doorging smaakte dit naar meer. Ik sloot mij aan bij de trainingsgroep van Niek Knol en maakte een dusdanige progressie dat ik 1993 in Harderwijk voor het eerst Nederlands Kampioen op de cross werd. Uiteindelijk was dit het vertrekpunt voor een geweldige topsport carrière van 15 jaar met een palmares van:

3x Wereldkampioen duathlon

1x Europese kampioen triathlon op de lange afstand

4x Europees kampioen duathlon

1x Nederlands kampioene triatlon op de lange afstand

1x Nederlands kampioene triatlon op de middenafstand

2x Nederlands kampioene triatlon op de olympische afstand

3x Nederlands kampioene duatlon

Diverse Nederlandse titels op de cross en halve marathon.

En eigenlijk zoveel meer. Zie hiervoor Wikipedia Irma Heeren

Wat zijn je persoonlijke records?

BAAN                                                                                 

5000 m                                16.27

10.000 m                            33.01

WEG

10 km                                   32.17   

15 km                                   49.20   

10 Eng. Mijl                        53.34   

20 km                                   1:07.12

halve marathon                1:10.03

30 km                                   1:46.24

Marathon                           2:35.53

Hoe ziet je training er globaal uit?

Sinds mijn terugkomst in Zeeland ben ik lid geworden van het Gonzalez Running Team. Ontzettend leuke groep waar ik me erg thuis voel en energie uit haal. Ik loop zo’n 4x per week waarvan 1x op de Atletiekbaan. Verder ook veel op strand en duinen. En als het maar even lukt een rondje op de racefiets.

Wat zijn voor jou de hoogtepunten uit je hardloopbestaan?

Dat is mijn overwinning in de halve marathon in Egmond (1999) Ik versloeg daar de aanwezige wereldtop en liep een parkoers record van 1.10.03. En dit record staat nog steeds.

Waren er ook dieptepunten?

Jazeker. Ik had heel graag op de marathon uitgekomen bij de Olympische Spelen in Sydney in het jaar 2000. Insteek was om mij hiervoor te kwalificeren in de Rotterdam Marathon van 1999. Ik was in bloedvorm dat jaar en zeker in staat om aan de limit van 2:30 te voldoen. Helaas stond op het 35 km punt de ‘man met de hamer’ en verloor ik 5 min in de laatste 5 km. En greep ik met 2.35.53 naast de limiet. Hierna ontstond een soort van ‘haat liefde’ verhouding met de marathon door blessures en is deelname aan de Olympische Spelen niet meer gelukt.

In 2004 heb ik vanwege rugklachten mijn topsporter carrière moeten beëindigen. De 15 jaar topsport in diverse disciplines had zijn tol geëist. Hierna in het ‘zwarte gat’ beland en dat is een bijzonder ingewikkeld tijd geweest. Destijds was er geen nazorg voor atleten na het beëindigen van een carrière. Gelukkig is dit nu wel verbeterd.

Heb je op hardloopgebied nog plannen voor de komende jaren?

Niet in het bijzonder geen strakke planning. Vind het super leuk om de lokale wedstrijden te lopen. Lekker sportief bezig te zijn.

Wat vind je in het algemeen van het Zeeuwse hardlopen?

Dat er een mooi (weg)wedstrijdprogramma staat en voor alle niveaus mogelijkheden zijn. In het bijzonder de Kustmarathon waardoor Zeeland op de kaart wordt gezet. Ook de Marathon van Zeeuws Vlaanderen vindt steeds meer zijn bekendheid. Het fundament hiervoor is een goede organisatie  en vrijwilligers die dit mogelijk maken en daar mogen we trots op zijn.

Ook diverse Zeeuwse atleten timmeren aan de weg buiten Zeeland. En dat zegt ook iets over de groei van de atletiek. Belangrijk is om dit wel te blijven voeden. Wellicht dat de baanatletiek nog wat meer kan groeien maar de disciplines zijn zeer specifiek en niet iedereen kan of wil dat. Wat ik nog wel even kwijt wil is de 10 km baan wedstrijd is Goes. Wat een geweldige avond was dit. Hoe mooi zou het zijn als we dit er in kunnen houden.

Zou je veranderingen willen?

Nee eigenlijk niet. Het spreekwoord ‘schoenmaker blijf bij je leest’ zegt genoeg. Blijf doen waar je goed in bent en met beide benen op de grond staan.

Wat wil je verder nog kwijt over hardlopen?

Het is mooi om te zien dat hardlopen enorm populair is geworden de afgelopen jaren. Ook onder vrouwen. Daarbij niet te vergeten de revolutie van de hardloopschoen, voeding en begeleiding. Zoveel anders dan in mijn tijd. Denk wel eens wat zou het voor invloed hebben gehad op mijn records met deze wetenschap 😊

Stokje doorgeven -> met wellicht een andere opzet van de vragen

Als ik een voorstel mag doen om het stokje door te geven dan wil ik dit graag doen aan Mauricio Gonzalez en Lia Melis. Een bevlogen hardloopechtpaar en beiden kunnen terugkijken op een prachtige hardloopcarrière  Wat ik zo mooi aan hun beide vind is dat ze de passie/liefde voor de sport hebben voortgezet in het huidige Gonzalez Running Team. Inmiddels een begrip in Zeeland.

Geen Commentaar

Geef Commentaar