Blog

DE ENGELSE MIJL OP DE BAAN EN OP DE WEG

In het Verenigd Koninkrijk ( Engeland enz. ) rijden ze links en worden de afstanden op de wegen nog steeds aangegeven in mijlen. Ook in de atletiek bleven ze lang vasthouden aan hun niet metrieke stelsel met als basis de mijl of te wel 1609,344 meter. De atletiekbanen waren ¼ van deze afstand en dat was 440 yards. Er waren dus op de atletiekbaan kortere wedstrijden over een aantal yards en naast de wedstrijd over 1 mijl ook over 2, 3 en 6 mijl. Op de weg ging het dan over 10, 15 en 20 mijl. De 10 mijl is ook bij ons nog steeds een populaire afstand.

Aangezien de officiële hardloopafstanden bij grote kampioenschappen allemaal volgens ons metrieke stelsel worden gelopen, moesten ze dat op den duur wel veranderen en zijn ook hun atletiekbanen allemaal 400 meter. De internationale atletiekbond besloot in 1976 wel om 1 Engelse mijl als officieel onderdeel te erkennen met wereldrecords.

Voor de Britten was ( misschien is ) die mijl heilig. Zoals we ons nu afvragen of de marathon ooit binnen de 2 uur afgelegd zal worden in een echte wedstrijd, was toen de vraag wie de 4 minutengrens kon doorbreken. In 1954 lukte het Roger Bannister met een tijd van 3.59.4 minuten als eerste. Intussen staat het WR met 3.43.13 minuten op naam van Hicham El Guerrouj, maar dat is ook al 25 jaar oud. Bij de vrouwen is het WR 4.07.64 minuten en staat op naam van Faith Kipyegon.

Toen het lopen van langere afstanden op de weg steeds populairder werd, besloot men om het ook eens te proberen met middenafstanden. Zo zag je in steeds meer grote steden een race over de mijl op straat. Soms rondjes, maar ook zogenaamde van punt tot punt wedstrijden. De bekendste was de mijlrace op 5th Avenue in New York. Ook op de weg zijn er wereldrecords, maar die tijden zijn toch zo’n 10 seconden langzamer.

In Nederland en dus ook in Zeeland kwamen er wegwedstrijden over 1 EM. Bij de Fraporun in Vlissingen zat het in het afwachtingsprogramma van de 10 en 20 km. In Goes vond het diverse keren plaats in augustus op het industrieterrein bij de voormalige tennishal. De mijl maakte daar deel uit van een groter sportaanbod met skeelerwedstrijden. Begin 2000 was de hype van de Engelse mijl op de weg echter al zo goed als verdwenen.

Maar het blijft op de baan en weg wel een officieel hardlooponderdeel met records. Vandaar dat ik vorig jaar besloot om een mijl op de skeelerbaan te organiseren. Dat is weliswaar een baan, maar geen atletiekbaan en aangezien het asfalt is telt zo’n wedstrijd als wegwedstrijd. Op 8 juli 2023 werden er liefst 8 Zeeuwse records verbeterd of gevestigd. Bij veel categorieën was het record namelijk vacant en dat geldt nu ook nog ( zie overzicht verderop ).

Op 3 augustus a.s. is er weer een kans om records te lopen. Niet alleen Zeeuwse records, maar ook clubrecords. Bij deze 2e JARO stratenmijl op de skeelerbaan in Goes – Zuid kan iedereen meedoen, maar alleen leden van een atletiekclub en in het bezit van een wedstrijdlicentie kunnen records vestigen. En in het geval je een record verbetert en geen lid bent met licentie? Ik heb vorig jaar begrepen dat zoiets dan alsnog geregeld kan worden als je prijs stelt op dat record. Alle details vind je onder evenementen op deze site en er zijn al inschrijvingen. Foto: Roger Bannister als eerste onder de 4 minuten.

Zeeuwse records Engelse mijl op de weg

CatMannenTijdVrouwenTijd
U 14vacant  Liza Vreeke6.30
U 16 vacant Nikki de Koning6.08
U 18Joost de Klerk4.47Idem 
U 20Joost de Klerk4.37idem 
SenSébastien Schetterer4.18Anjolie Wisse5.04.6
Mas 35Jan de Bart4.39vacant 
Mas 40Jan de Bart4.43Jopie Daane5.27
Mas 45Ad Tierie4.56Sjaan Maartense6.02
Mas 50Eddie Smit5.18vacant 
Mas 55Peter Balkenende5.19vacant 
Mas 60Wilko de Vos5.27Gisela Nijsse – Meertens8.33
Mas 65vacant vacant 
Mas 70Wim de Jonge7.23Hennie van der Blom8.29
Mas 75Frans Bos7.01 vacant 
Mas 80 vacant  vacant 

Geen Commentaar

Geef Commentaar