Blog

EK ATLETIEK EN EK VOETBAL

De grote sportevenementen volgen elkaar in snel tempo op. Na 6 dagen topatletiek in Rome met voor kleine landjes als Nederland en België fantastische resultaten en veel medailles, begon 2 dagen later het EK voetbal in Duitsland. Na een week vind ik dat voorlopig een afknapper!!!!

De eerste wedstrijden waren nog aardig vanwege de vele doelpunten, maar die kun je ook op conto schrijven van de zwakte van het verliezende team. Daarna werd het toch weer redelijk slaapverwekkend. Nu ben ik gelukkig niet verplicht om te kijken en zo nu en dan is er ook nog wielrennen op televisie, hoewel dat ook niet altijd even spannend is en te lang duurt.

Het jammere aan voetbal is dat je het niveau niet kunt aflezen aan de score. Als de winnende tijd over 10000 meter bij het EK 28.00.32 minuten bedraagt, is dat 4 minuten sneller dan de winnende tijd in Goes op 24 mei. Maar het is nog steeds duidelijk langzamer dan het WR van 26.11.00 min. En we kunnen ook zien dat er in 1965 door Ron Clarke al 27.39.4 minuten werd gelopen.

Prestaties bij atletiek, maar ook bij zwemmen, langebaan schaatsen en sommige onderdelen bij het baanwielrennen kun je met elkaar vergelijken. De supertijden in het schaatsen van Ard Schenk en Kees Verkerk uit de jaren 70 stellen nu niets meer voor. Dat rijden bij wijze van spreken nu de 14 jarigen. Toch blijven Ard en Kees iconen. Die normale evolutie zien we helaas in het hardlopen niet. In Zeeland is alleen Floris Willeboordse op dit moment in staat om een 10 km onder de 30 minuten te lopen, terwijl dat in 1939 al voor het eerst in de wereld gebeurde.

Toch zeggen prestaties niet altijd iets over het niveau. Ron Clarke en iedereen daarvoor liepen op sintelbanen. Het schoeisel en de kleding was anders en het waren amateursporters met een gewone baan. Om dus te zeggen dat Emiel Zatopek een veel mindere loper was dan de huidige kampioenen gaat me te ver. Maar we kunnen niet voorbij aan het feit dat Emiel de 10000 meter nooit sneller liep dan 28.54.2 minuten.

Bij veel andere sporten en zeker de teamsporten zijn er geen vergelijkingen op basis van prestaties. Een 2 – 1 overwinning in 2024 is niet hetzelfde als een 2 – 1 in 1974 of 1988. Toch durf ik te beweren dat de Nederlandse elftallen uit 1974 en 1988 beter waren dan de huidige selectie. En niet alleen, omdat ze toen een prijs haalden en we dat nu maar moeten afwachten.

Heeft Jan Roose nu ook al verstand van voetbal? Nee, niet echt. Zelf heb ik 1 jaar in de jeugdcompetitie  gespeeld, maar in andere teamsporten ( handbal en vooral basketbal ) ben ik wel ruim 20 jaar actief geweest. Zowel als speler als trainer en dan ken je een heleboel basisprincipes van dit soort teamsporten. “Ga niet lopen priegelen in je eigen verdediging”. Kijk eens naar het huidige voetbal. De meeste kansen voor de tegenstander komen hier uit voort. “Hou het veld breed in de aanval, zodat er ruimte ontstaat”. Ik zie nu veel buitenspelers, die constant naar binnen komen en het zo voor de verdediging gemakkelijker maken. En dan heb ik het nog niet over veel dik betaalde voetballers, die nauwelijks een man kunnen passeren, nauwelijks een fatsoenlijke voorzet kunnen trappen en nauwelijks enig spelinzicht hebben.

Ook trainers en scouts zijn daar debet aan. Een “kunstje met een bal” is iets anders dan kunnen voetballen. Een goede conditie opgebouwd met vooral duurwerk is nog steeds de basis voor de meeste sporten. Raken voetballers zo veel en snel geblesseerd door al dat explosieve werk? En waarom moet je met zoveel wedstrijden per jaar ook nog eens 2 x per dag trainen? Genoeg over het voetbal en nog even terug naar de atletiek en het hardlopen.

Ook daar is zeker na 1988 veel veranderd. Over het algemeen zijn we met z’n allen in de breedte niet sneller gaan lopen. Ik heb er op deze en daarvoor op andere sites al dikwijls iets over geschreven. Om medailles te halen op een EK, WK of OS moet je talent hebben en veel en vooral verstandig trainen. Succes komt niet door de prietpraat die veel “deskundigen” verkondigen. In theorie hebben ze misschien gelijk, maar het wordt door sporters verkeerd uitgelegd. “Je moet voldoende rusten”, maar als je al bijna niets doet, zet dat geen zoden aan de dijk. “Van langzaam lopen word je sneller”, maar als je altijd langzaam loopt werkt dat niet. Tijdens het EK voetbal start de Tour de France, gevolgd door de Olympische Spelen in Parijs met hopelijk ook weer veel medailles. Veel kijkplezier, maar vergeet ook niet om zelf aan wedstrijdjes mee te doen de komende maanden. Te beginnen met de stratenloop in Zoutelande op 3 juli en Goes on Track ( 800 en 5000 meter ) op 5 juli. Foto AV’56: de kampioenen van de toekomst?

Geen Commentaar

Geef Commentaar