Blog

REACTIES OP ALTERNATIEF CROSSCIRCUIT

Een kleine maand geleden liet ik iets weten over mogelijk toch een JARO crosscircuit in december. In 2023 heb ik dat als try out ook georganiseerd om te laten zien dat een crosscompetitie compacter moet zijn. Dit in tegenstelling tot de reguliere Zeeuwse crosscompetitie ( ZCC ) die afgelopen seizoen werd uitgesmeerd over 4 maanden voor 7 wedstrijden. De belangstelling met name bij de volwassenen om aan de volledige competitie mee te doen, wordt elk jaar minder en dat wil ik veranderen ( zie berichten van 4 december en 3 maart op mijn site ).

Zoals eerder gemeld heb ik op mijn voorstel aan de VZA inclusief sponsoring geen formeel antwoord gekregen. Als ze er wel op ingaan en op hoofdpunten mijn adviezen volgen, hoef ik namelijk niet zo nodig een eigen crosscircuit te houden. Die hoofdpunten zijn:

 1. Alle wedstrijden binnen 2 maanden afwerken, in dit geval november en december.
 2. Maximaal 5 wedstrijden, waarvan de beste 4 resultaten meetellen en met 3 wedstrijden kom je in het eindklassement en krijg je een herinnering.
 3. Voorkomen dat er in een weekend met een competitiecross ook een andere VZA wedstrijd wordt georganiseerd: 23/24 november Elderschanscross en Zakloop, 7/8 december Inkelcross en Jules Unlimitedloop staan nu al zo op de kalender.  
 4. Iedereen punten, ongeacht het aantal deelnames en dus geen verplichte voorinschrijving voor de hele competitie.

Ik ga ervan uit dat er niets van komt en daarom het voorstel voor een 2e alternatief crosscircuit. Tot nu toe zijn er 9 reacties. Eigenlijk iets meer, want sommigen reageren namens een gezin. Deze reacties zijn allemaal positief met soms een paar kanttekeningen. Het gaat dan vooral om de keuze voor een pure jeugdcross of een teamcross waar de jeugd een duo of trio kan vormen met een andere pupil/junior of met ouders. Dat hebben we vorig jaar ook gedaan en als dat de voorkeur heeft, vind ik het prima. Verder is er ook al hulp aangeboden.

Over het organiseren van 3 of 4 crossen op dezelfde locatie heb ik geen opmerkingen gelezen. Theoretisch kunnen dat door de weersomstandigheden trouwens 4 verschillende crossen worden, maar dat is vooruitlopen op de feiten. Een feit is ook dat ik minstens 1 cross op zondag moet houden vanwege de wedstrijd in Aagtekerke. Bovendien moet ik nog even natrekken bij TMZ ( waar ik zelf jurylid ben ) of er in december op de Stelleplas een MTB wedstrijd is. Ik kan echter ook 2 wedstrijden in het Poelbos en /of Kapelsebos en 2 wedstrijden op de Stelleplas organiseren.

Het aantal reacties is nu nog te weinig om te kunnen spreken van voldoende animo of draagvlak voor een JARO crosscircuit 2024. Ik neem dus pas begin september een beslissing over een alternatief crosscircuit. Met een geplande start op zaterdag 30 november heb ik dan 3 maanden de tijd om alles te regelen. Een paar zaken staan al vast: in principe 4 wedstrijden waarvan er 3 meetellen, deelname is gratis, bij elke wedstrijd een aardigheidje voor iedereen en een iets grotere prijs voor de winnaars, alle deelnemers met 3 wedstrijden krijgen een shirt en geldprijzen voor de beste 5 vrouwen en mannen. Je kunt nog steeds laten weten of je t.z.t. eventueel mee wil doen om mijn besluit in september gemakkelijker te maken. Foto: ook bij een 2e JARO crosscircuit kun je weer een shirt winnen. 

7 Comments

 • Esther on juni 22, 2024

  Vorig jaar heb ik meegedaan met de Crosscompetitie.
  Als het dit jaar doorgaat, doe ik graag mee.

  Groetjes Esther

 • Johnny on juni 22, 2024

  Tot nu toe is het niet echt mijn “loopjaar”, maar als ik in die periode fit ben en geen andere bezigheden heb loop ik er graag een aantal mee. Sfeer was vorig jaar altijd goed en door het laagdrempelige karakter van deze loopjes ook zeker een aanrader voor mensen die niet of nauwelijks wedstrijden lopen.

  • Olof Hoogesteger on juni 23, 2024

   Schrijf mij maar in !

 • Ron on juni 23, 2024

  Zeker door laten gaan Jan een goed alternatief voor de crossen in zeeland

 • Marco on juli 2, 2024

  Gewoon doen Jan. Kapelse Bos, Goes-Zuid, Stelleplas en het Poelbos zou een mooi en afwisselend kwartet zijn.

 • Mauricio Gonzalez on juli 10, 2024

  Goede initiatief, ik zal de leden van onze vereniging stimuleren om mee te doen.
  Stuur de info maar als het door gaat!

 • Marco on juli 11, 2024

  De JARO Engelse Mijl valt nog in de zomervakantie. Persoonlijk zou ik het dan ook niet teveel van deze wedstrijd af laten hangen hoor Jan, maar misschien zie ik dat verkeerd. Vorig jaar was het crosscircuit voor een eerste keer toch redelijk succesvol.

Geef Commentaar