Blog

WAAROM SCHRIJVEN ATLETEN ZO LAAT IN?

Afgelopen zondag was ik toeschouwer bij een atletiekwedstrijd in Goes. Het was prachtig weer en op mijn campingstoeltje had ik plaats genomen in de schaduw. Automatisch kom je dan met anderen in gesprek en dan gaat het over atletiek. Zo vertelde ik dat er in de jaren 80 veel meer jeugd meedeed aan de wedstrijden en dat mijn moeder als wedstrijdsecretaresse uitwedstrijden zeker 80 pupillen en junioren van AV’56 inschreef voor de wedstrijden van de crosscompetitie. Atleten konden dus niet zelf inschrijven bij de organisatie, maar alleen via het wedstrijdsecretariaat van hun club.

Die inschrijvingen gingen al op zondagavond de deur uit voor een wedstrijd in het volgende weekend. Alles ging toen nog per post en dat betekende een paar zogenaamde A formulieren met alle gegevens van de deelnemers in een grote enveloppe en voor 21.30 uur op de bus. De organisatie ontving die inschrijvingen dan op maandag of dinsdag en had ruim de tijd om alles goed in te delen en ze wisten waar ze aan toe waren.

Nu is dat heel anders. Inschrijvingen gaan via de computer en dikwijls loopt de inschrijving tot 2 dagen voor de wedstrijd. Bovendien kan iedereen bij veel wedstrijden volgen hoeveel inschrijvingen er al zijn. En dan valt me toch op dat bij de regionale wedstrijdjes het aantal deelnemers tot soms een week voor de wedstrijd erg bescheiden is. Pak nu de wedstrijden van het voormalige stratenloopcircuit. De eerste is op 3 juli in Zoutelande en dat is toch echt over 9 dagen. Voorlopig 33 aanmeldingen voor de 10 km. Een week later 10 juli is de volgende wedstrijd in Yerseke, maar nog geen ingeschreven deelnemer te zien. Dat werkt niet echt motiverend voor potentiële deelnemers. Voor Westkapelle op 17 juli ook nog maar 5 namen voor de langste afstand.

Nu weet ik ook wel dat het in de praktijk allemaal nog wel mee zal vallen en dat er in de  laatste week nog voldoende inschrijvingen komen voor een volwaardige wedstrijd, maar pas op! Het aantal deelnemers aan deze wedstrijden is de laatste jaren behoorlijk afgenomen. En de concurrentie van Zomerlopen in Zeeuws Vlaanderen op alle dinsdagen in de zomer wordt ook groter. Gaan organisaties nog parcoursen van ruim 3 km afzetten en alles regelen voor straks 50 hardlopers?

Atleten kunnen dat voorkomen door ruim op tijd in te schrijven en zo moeilijk is dat niet. Voor grote organisaties als de Kustmarathon doen we dat toch ook. Daar loop je namelijk het risico om buiten de boot te vallen, omdat de wedstrijd vol zit. Bij kleinere wedstrijden is dat nooit het geval en wacht men tot het laatst. Zijn er geen blessures en het voorspelde weer zullen dan ongetwijfeld een rol spelen en inschrijfgeld voor niets betalen is ook zonde.

Of moeten organisaties het over een andere boeg gooien. Sinds corona zijn we min of meer afgestapt van na – inschrijvingen, maar hebben we de inschrijftermijn verlengd. Misschien moeten we, en dan bedoel ik ook mezelf met de JARO wedstrijdjes, die termijn korter maken. En moet je voor elke veredelde trimloop zoveel inschrijfgeld vragen. Bij mij is alles gratis en ik heb ruim 10 jaar geleden al eens voorgerekend wat een gewoon wedstrijdje kost. En dan rekende ik zaken mee, die veel organisaties niet eens in hun begroting opnemen. Het is toch niet de bedoeling dat er verdiend wordt aan wedstrijden.

Sommige wedstrijden kunnen ook wel iets meer aan hun presentatie doen. Niet alle wedstrijden zijn zo gelukkig dat alleen de naam al zorgt voor honderden of zelfs duizenden deelnemers. Met alleen een vermelding in de kalender en ongeveer 6 weken van te voren de inschrijving openen, kom je er niet. Je ziet dat zelfs bij wedstrijden, die een paar jaar geleden nog een zekere faam hadden. Maak dus op allerlei manieren reclame voor je wedstrijd. Maar natuurlijk moeten de hardlopers zelf ook hun verantwoording kennen t.o.v. organisaties. Ruim op tijd inschrijven om te voorkomen dat de wedstrijd in de toekomst ter ziele gaat. Foto AV’56: op het laatste moment ter plaatse inschrijven kan bij veel wedstrijden niet meer, dus …….

1 Comment

  • Melvin Hunnik on juni 25, 2024

    Hallo Jan,

    Ik heb mijzelf wel al opgegeven voor de Sportvissersloop, voordat jij dit artikel had gepubliceerd. Zojuist de website van AV’56 nog nagekeken en ik zie inderdaad ook nog niets staan.

    Zou er een instelling van de inschrijfpagina niet goed staan? Ik heb dit al bij een andere wedstrijd van AV’56 ook al moeten aangeven namelijk.

Geef Commentaar