Blog

OLYMPISCHE SPELEN MOET NODIG SANEREN

Steeds meer sporten krijgen de status “olympisch”, maar doet zoiets wel goed aan het grootste sportfestijn ter wereld. Tussen sport en een circusact zit m.i. een wezenlijk verschil. Wat doen break dance en skateboarden op zo’n sportfestijn. En wat te denken van al die gekunstelde aftreksels van bestaande sporten: beachvolleybal, 3 x 3 basketbal, 7 x 7 rugby e.d. vind  ik een vangnet voor ex toppers of zij die de top in de reguliere tak nooit gehaald hebben.

Maar ook sporten, die al jaren deel uitmaken van de Spelen, mogen wel eens drastisch saneren. Waarom? Om de eenvoudige reden dat de onderdelen dikwijls bijna hetzelfde zijn en dat in sommige gevallen één sporter dan veel medailles kan halen. Voor wat het waard is! Nederland haalt na 5 dagen eindelijk medailles, maar in welke sporten? In het roeien en het zwemmen en dat zijn nu juist 2 van die sporten met veel “van hetzelfde”.

Een roeiwedstrijd gaat over 2000 meter en natuurlijk maakt men onderscheid tussen vrouwen en mannen. Dan zijn er ook boten voor 1 persoon ( in vakjargon de skiff ) en boten voor 2, 4 en 8 personen. Allemaal nog logisch, maar dan komt het. Bij de boten met 2 en 4 roeiers is er sprake van aparte wedstrijden met en zonder stuurman ( vrouw ). Wat is het verschil? Die boten varen alleen kaarsrecht van start naar finish of geeft de stuurman het tempo aan. Dan heb je ook nog de zogenaamde “lichte” boten. Aparte wedstrijden voor in gewicht lichtere roeiers. En tot slot is er bij de boten met 2 en 4 personen nog een verschil of men met 2 roeispanen per roeier ( de dubbel ) of met 1 roeispaan meedoet. Gelukkig heeft men al de nodige onderdelen geschrapt bij de OS, maar het lijkt toch allemaal veel op elkaar.

Bij het roeien zie je in het algemeen geen of weinig roeiers, die tijdens zo’n wedstrijd aan meerdere onderdelen meedoen, maar dat is bij het zwemmen wel een beetje anders. Iedereen spreekt met veel bewondering  over Mark Spits, die in 1972 liefst 5 gouden medailles won. En toen kwam Michael Phelps, die in Athene 6 x goud en in Peking 8 x goud won. Geweldig, maar we vergeten te vermelden dat ze ook wel de kans kregen om aan zoveel onderdelen mee te doen. Het programma liet het toe, die nummers zijn bijna hetzelfde en je moet er dezelfde training voor doen. Bij het zwemmen kennen we de 50. 100, 200, 400, 800 en 1500 meter bij wedstrijden in een zwembad. De snelste manier om te zwemmen is de borstcrawl of vrije slag, maar er zijn ook wedstrijden met de schoolslag ( leren we tijdens de zwemles ) de vlinderslag, de rugslag en de wisselslag. Bij dat laatste verander je elke 50 of 100 meter van zwemstijl. Natuurlijk zijn sommige nummers allen voor de echte specialisten, maar het is toch raar dat er bij een groot zwemtoernooi 4 of 5 keer een wedstrijd is over dezelfde afstand!

Kan dat in de atletiek ook? Nee, want een 100 meter vlak kun je alleen hardlopend afleggen. Er is geen 100 meter hinkend op je linker- of rechterbeen, op handen en voeten of achteruit lopend. Kun je op meer nummers een medaille halen? Sifan Hassan gaat proberen om medailles te halen op de 5000 en 10000 meter, alsmede op de marathon. Het is van 1952 geleden dat Emiel Zatopek daarin slaagde en meestal zit het programma zo in elkaar dat dergelijke starts onmogelijk zijn. Zijn er andere combinaties mogelijk bij het atletiektoernooi om meer medailles te scoren? Een sprinter kan dat op de 100 en 200 en ook nog de 4 x 100 meter. Usain Bolt deed het als één van de laatste atleten zelfs 3 keer. Carl Lewis veroverde ooit goud op de 100 en 200 meter, het verspringen en de 4 x 100 meter tijdens de OS in Los Angeles in 1984. In 1948 deed Fanny Blankers Koen ook iets dergelijks: goud op de 100 en 200 meter, de 80 meter horden en de 4 x 100 meter. En dan had ze ook nog het verspringen kunnen winnen, maar dat kwam niet uit met het tijdschema.  

In de moderne atletiek zijn dergelijke medaille oogsten niet meer mogelijk. Femke Bol kan alleen uitkomen op de 400 meter horden en de estafettes, maar ze zou ook op de 400 meter vlak en volgens mij op termijn ook op de 800 meter medailles kunnen halen. De ene gouden medaille is de andere niet, maar vergelijken is moeilijk. Wie de tijdrit in het wielrennen wint, is op dat moment in principe de beste tijdrijder van de wereld. Wie een gouden medaille bij het judo, boksen, worstelen enz. wint is de beste van zijn of haar gewichtsklasse. Anton Geesink won in 1964 bij het judo de klasse “alle categorieën” en mocht zich wel de beste van de wereld noemen. Dat sprak ook de niet sportliefhebbers aan, maar een paar medailles meer of minder in bijvoorbeeld roeien, zwemmen, judo of baanwielrennen doen me verder weinig. Bij dat laatste onderdeel is er in vergelijking met EK of WK wel gesaneerd. Helaas op de verkeerde onderdelen, waardoor de spectaculaire puntenkoers en afvalrace niet als los onderdeel op het programma staan. Wel veel onderdelen voor sprinters en dan kan de beste zomaar 3 of 4 medailles winnen.

Morgen begint het atletiekprogramma echt, nadat vandaag de snelwandelaars al in actie kwamen. Die hebben alleen nog de 20 km, terwijl in het verleden er ook een 50 km op het programma stond. Saneren is dus niet onmogelijk bij de Olympische Spelen. Foto: Zijn meer medailles voor Femke Bol mogelijk in Parijs? 

Geen Commentaar

Geef Commentaar