FATALE FUIK ZORGT VOOR VERWARRING
Het gebruik van een fuik bij de aankomst van hardloopwedstrijden wordt al tientallen jaren toegepast, maar is in principe helemaal niet nodig. Sterker, in het verleden en nu ook weer heeft het alleen maar tot verwarring geleid. Dikwijls vanwege een verkeerde opstelling van de fuik.
De eerste keer dat ik het gebruik van een fuik zag, was bij een Landencross ( de voorloper van het WK veldlopen ). In die tijd moesten aankomsten nog met pen en papier worden genoteerd en werden tijden met een stopwatch opgenomen. Als er dan veel hardlopers tegelijk over de streep komen is dat moeilijk. Daarom werkte men met een fuik direct na de finish, zodat de lopers in de juiste volgorde bleven staan en de jury de startnummers kon noteren. Die hardlopers konden dus normaal voluit sprinten en kwamen pas na de streep in de fuik.
Wat zag en zie ik echter bij veel regionale wedstrijden. De fuik begint al 5 á 10 meter voor de finish en de lopers moeten dan sprinten in een nauwe trechter. Ik kan me nog herinneren dat zoiets bij een Elderschanscross in Aardenburg ooit tot een rel leidde. Dat is dus niet de bedoeling van een fuik. Met de huidige apparatuur is een fuik echter helemaal niet meer nodig en het maakt niet uit of er dan 60 of 6000 lopers meedoen. Als ze maar over de matten van het registratiesysteem lopen.
Dit systeem registreert niet alleen de aankomst + tijd, maar ook het aantal rondjes dat gelopen is. Als je echter bij doorkomst niet over de mat loopt of kunt lopen, worden de ronden niet genoteerd en als een paar deelnemers dan eerder stoppen kan het in de soep draaien. Heeft een combinatie van deze factoren er voor gezorgd dat er na de 27e Stadsloop in Goes voorlopig geen fatsoenlijke uitslag voorhanden is?
Die fuik was in Goes helemaal niet nodig. Vorige week in Kapelle werd dat ook niet gedaan, maar lagen de matten wel over de hele breedte van de aankomststrook. Nu was er tig keer verwarring bij lopers en sprongen ze soms over de afzetting om in de fuik te finishen. Maar blijkbaar niet iedereen, want van sommige deelnemers is helemaal geen eindtijd genoteerd. Als de matten niet over de volledige breedte van de aankomst liggen ( zie foto AV’56 ) en lopers bij doorkomst logischerwijs de binnenbocht nemen, worden de rondjes niet genoteerd. En dan staat een deelnemer die eerder stopt dan voorzien voor iemand met 4 ronden.
Of is er nog meer fout gelopen, want ik kom ook namen tegen van hardlopers die helemaal niet meegelopen hebben en hardlopers met een tijd achter hun naam, die ze zeker niet gelopen hebben. Jammer dat een wedstrijd met een rijk verleden nu toch een beetje gezichtsverlies oploopt. Ook het verzetten van de wedstrijd naar de eerste vrijdag van september i.p.v. gebruikelijk de tweede vrijdag, deed de deelname geen goed. Volgend jaar op vrijdag 12 september lijkt me en dan weer ouderwets met meer en sterkere deelnemers.
Geen Commentaar