WEER EEN HARDLOOPWEDSTRIJD STILGELEGD
Afgelopen zondag werd de bekende van Dam tot Dam loop over 10 EM tussen Amsterdam en Zaandam rond 15.30 uur afgebroken. Zo’n 6000 hardlopers mochten niet meer starten, omdat de hulpdiensten het niet meer aankonden. De temperatuur was afgelopen tot ongeveer 24 graden Celsius en op dat moment waren er al 50 deelnemers afgevoerd naar het ziekenhuis.
Dit soort taferelen zien we steeds meer bij hardloopwedstrijden. Komt dat door de veranderingen in ons klimaat met steeds meer warme periodes of speelt er iets anders? Dat hardlopen in de warmte bij langere afstanden invloed heeft op de prestaties, weet iedereen. Vooral een plotselinge overgang naar hogere temperaturen, zoals in het voorjaar, verteren veel hardlopers slecht. Als je echter in augustus en september al gewend bent aan hogere temperaturen, is 24 graden voor getrainde hardlopers geen probleem. Je doet alleen een paar minuten langer over een 10 EM.
Het probleem wordt veroorzaakt door duizenden niet of slecht getrainde deelnemers, die er zo nodig bij moeten zijn. Dat geldt niet alleen voor de VDTDL, maar voor alle massale hardloopevenementen. Bij halve marathons zijn tijden boven de 2 uur en zelfs 3 uur eerder regel dan uitzondering. Mensen aanmoedigen om te gaan sporten is prima. Mensen aanmoedigen om zonder sportachtergrond binnen een jaar of korter aan een hardloopwedstrijd over een behoorlijke afstand mee te doen, is waanzin. Zorg eerst maar dat je een fatsoenlijke 5 km en daarna een 10 km kunt lopen.
Deze organisaties zijn dus zelf schuldig aan dit soort problemen. Ze willen dat er tienduizenden hardlopers meedoen, maar des te meer deelnemers des te meer kans op calamiteiten. Bovendien draagt het niet bij aan het niveau van het hardlopen. Maar als je zoals Le Champion en Golazo moet bestaan van deze evenementen, maak je je daar zeker niet druk om.
Maar niet alleen deze grote organisaties moeten eens nadenken over de risico’s bij hun wedstrijden. Ook de iets kleinere hardloopwedstrijden krijgen daar mee te maken. En het hoeft niet altijd te komen door warm weer. Bij de Kustmarathon zijn er zo’n 2000 deelnemers van wie 80 % zeker 4 uur of langer nodig heeft om de ruim 42 km te overbruggen. Stel dat het op 5 oktober slechts 9 graden is met een beetje regen en windkracht 4 uit het noordwesten. Hoeveel deelnemers moeten ze dan van het parcours halen door onderkoeling. In dat tempo loop je je namelijk op den duur niet meer warm.
Ook wedstrijden over een halve marathon zijn in de winter om die reden niet altijd verantwoord. Zeker als het over 1 grote ronde gaat, zoals bij de Zakloop in Nisse en de halve marathon in Cadzand. Zijn er dan onderweg voldoende controleposten om deelnemers in de gaten te houden? Zelfs voor getrainde hardlopers bestaat er dan een risico. Bij de Salvatore Hoeveloop, een 20 km wegwedstrijd over 1 grote ronde met start en finish in Ouwerkerk, kreeg ik na ongeveer 15 km een blessure. Daar stond ik dan in mijn korte broek en een shirtje met korte mouwen in een nevelige polder en een temperatuur van 6 graden. Behalve een paar lopers die me inhaalden was er niemand te zien.
Ik had op dat moment iets langer dan een uur gelopen en normaal zou ik binnen de 1.30 uur over de finish moeten komen. Nu kon ik de laatste 5 km alleen heel langzaam wandelen. Die wedstrijd was begonnen om 14.00 uur en zodoende arriveerde ik na 16.00 uur in Ouwerkerk. En aangezien het toen half december was, liep ik dus bijna in het donker. Met hardlopers die sowieso ruim 2 uur over zo’n afstand doen, is dat risico er bij een voor die tijd van het jaar late start dus altijd.
Denk daar als organisatie dus goed over na. Wie mijn verhalen regelmatig leest weet dat ik geen voorstander ben van al dat massagedoe. Hardlopen moet terug naar de basis. Kleinschalige wedstrijden met gelijkwaardige tegenstanders en als dat niet kan moet je het zo organiseren dat de laatsten er niet 2 keer of langer overdoen dan de winnaar. Dat zulke wedstrijden kunnen, heb ik al diverse keren laten zien. Foto AV’56: Zorg er eerst voor dat je een fatsoenlijke 5 en 10 km kunt lopen.
Geen Commentaar