Blog

RARE UITSLAGEN

Bij een wedstrijd loopt er wel eens iets fout. Zo was er begin jaren 90 een cross in de buurt van de kanovijver in Vlissingen, waar het gedurende de wedstrijd behoorlijk regende. Bij de korte afstanden voor de jeugd nog geen probleem, maar bij de lange cross liep op het eind bijna iedereen zonder startnummer. Die waren toen gewoon van papier en door de regen raakte dat doorweekt en de rest kun je raden.

Een kwestie van overmacht, maar in die tijd waren er ook organisaties die de papieren startnummers in een plastic boterhamzakje stopten om dit te voorkomen. Voor de jury werd het nu een hele klus om een uitslag op papier te zetten. Gelukkig kende de jury het gros van de deelnemers van naam en met een beetje gepuzzel kwam die uitslag er toch. Met de huidige technologie zou dat niet meer mogen voorkomen, maar niets is minder waar.

De afgelopen maanden is het diverse keren verkeerd gegaan. Bij de stadsloop in Goes lagen de matten verkeerd, waardoor lopers niet geregistreerd werden. Bij de Mosselloop waren er in eerste instantie geen tijden beschikbaar door een fout in het systeem. Wat er precies mis ging weet ik niet, maar een dag later was er gelukkig een uitslag. Toen ik die uitslag een beetje beter bekeek, zag ik wel opvallende klasseringen. Maar misschien hadden die lopers gewoon een goede of andere een minder goede dag.

Gisteren was het de Hobbeldebobbelloop in Zoutelande. Een extreem zware loop over ongeveer 11 km, waarbij liefst 17 beklimmingen en afdalingen overwonnen moeten worden. Vrij snel zag ik een uitslag en daarbij toch weer een paar opvallende zaken. Erwin Harmes won de wedstrijd in 32.04 minuten en ook de tweede eindigde binnen de 33 minuten. Bij echte kenners moet er dan toch een belletje gaan rinkelen. Erwin liep in zijn beste jaren weliswaar een 10 km in 31.18 minuten, maar 32 minuten over 11 km op dit parcours kan dan volgens mij niet.

Dan zijn er 2 mogelijkheden: de afstand is niet correct of Erwin en de nummers 2, 3 en 4 in de uitslag zijn verkeerd gelopen. Op de plaatsen 3 en 4 finishten 2 voor mij onbekende vrouwen. Net toen ik andere prestaties van deze dames wilde opzoeken, zag ik dat de uitslag was aangepast. Rens de Ridder is nu de winnaar in een voor deze afstand en dit parcours geloofwaardige tijd. En de dames waren deelneemsters aan de korte afstand.

Blijft de vraag wat er dan toch steeds misgaat? Een wedstrijd organiseren kan in principe iedereen. Je moet wel van te voren met een paar zaken rekening houden. Als je een wedstrijd over 1 grote ronde houdt, moet je die ronde helemaal duidelijk uitzetten en op cruciale plekken voorzien van parcourswachten. Bij mijn zeldzame deelnames aan deze loop, was dat zeker niet het geval. Als je de middelen en mensen niet hebt, moet je je beperken tot relatief kleine ronden en dan liefst op een parcours waar verkeerd lopen bijna uitgesloten is. Als je niet beschikt over de moderne tijdwaarneming en het gewoon met stopwatch, pen en papier wil doen, kan dat als je het van te voren goed voorbereidt. Stel een limiet aan het aantal deelnemers of start in groepen op sterkte als de afstand dat toelaat ( Hrôte Vuuf van Hoes ).

Wat ik regelmatig doe is een deelnemerslijst maken die eigenlijk al voor een groot deel op de uitslag lijkt???? Je kunt tegenwoordig van bijna iedere hardloper recente prestaties vinden en als je die herleidt naar een 5 of 10 km en achter de naam van de inschrijver zet in Excel, is één druk op de knop voldoende om die deelnemers in de aannemelijke volgorde te zetten. Natuurlijk zijn er bij mijn wedstrijden niet zoveel deelnemers en is dat gemakkelijk te realiseren. Verder moet de jury bij de wedstrijd gewoon zijn werk doen, maar rare uitslagen kun je op die manier voorkomen.

Je moet organiseren naar je mogelijkheden en geen topwedstrijd met 3 verschillende afstanden nastreven als er onvoldoende hulp is. Hou het dan bescheiden, maar zorg ervoor dat het in ieder geval een wedstrijd is en geen optocht. Ook de opzet met lopen over een bepaalde tijd + ronde afmaken is in dat geval een aanrader. En zeker bij crossen waar een courante afstand geen rol speelt. Een keer proberen? Doe dan mee aan de JARO crossen. Dan betaal je in ieder geval geen 5 – 10 euro om misschien verkeerd te lopen of de verkeerde tijd achter je naam te krijgen. Alles is namelijk gratis en voor iedereen is er een prijsje. Foto AV’56: volg deze bordjes en je loopt zeker het juiste parcours.

Geen Commentaar

Geef Commentaar