WELKE MEERWAARDE HEEFT DE VERENIGING ZEELAND ATLETIEK
Veel hardlopers en andere atleten lezen of horen wel eens iets over de VZA, maar wat is dit nu precies en wat doen ze? Kort gezegd is de VZA een overkoepelende instantie van alle Zeeuwse atletiekclubs + AV Flakkee. Om het goed uit te leggen toch eerst een stukje geschiedenis.
Toen ik in 1964 met atletiek begon waren de meeste Nederlandse clubs aangesloten bij de KNAU of te wel de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. Ik zeg met opzet de meeste clubs, want er bestond ook nog een christelijke atletiekbond voor clubs die uit principe niet op zondag wilden sporten. En je had de Nederlandse Katholieke Sportfederatie met een atletiektak. Later is dat allemaal samen gegaan.
De KNAU was onderverdeeld in 5 districten: Noord, Oost, Zuid, West 1 en West 2. Clubs uit Zeeland behoorden tot het district West 2 samen met alle clubs uit Zuid – Holland. De districten waren weer onderverdeeld in afdelingen, maar dat betekende niet automatisch de provincies van dat district. Okay, de 7 clubs in Zeeland vormden de afdeling Zeeland, maar in Zuid – Holland had je toen meerdere afdelingen. De grote steden met dikwijls meer clubs vormden al een afdeling op zich. De afdeling Zeeland kwam regelmatig uit tegen de afdelingen Gouda en Dordrecht. Er bestond dus een heuse Zeeuwse ploeg met ook jaarlijks een wedstrijd tegen het Belgische Olse Merksem.
Het samenstellen van zo’n ploeg was dan het werk van de afdeling Zeeland, maar zij hielden ook records en ranglijsten bij. Dat waren dus eigenlijk geen provincierecords, maar afdelingsrecords en dat werkt tot op de dag van vandaag nog steeds verwarrend. Andere taken: organiseren van Zeeuwse kampioenschappen en later de Zeeuwse crosscompetitie. Zij coördineerden deze wedstrijden althans, want de uitvoering lag bij de clubs. Vanuit de afdeling Zeeland kwamen er ook mooie wedstrijden, zoals de PZC cross en Indoor Zeeland. Ongetwijfeld vergeet ik nog een hoop taken, maar van de afdeling Zeeland ging iets uit en de clubs werkten goed samen. Net als bij elk bestuur was er zowel bij de districten als de afdeling een jaarvergadering en dienden bestuursleden indien nodig verantwoording af te leggen.
Toen de KNAU een andere structuur kreeg verdwenen de districten en afdelingen en werd alles opgedeeld in regio’s. In totaal zijn er 24 regio’s, maar ik kan nergens vinden wat de bestuurlijke status van die regio’s is. Wel weet ik dat men in regio 11 ( Zeeland en Flakkee ) een soort extra club uit de grond stampte, die het werk van de afdeling kon voortzetten. Die extra club bestaat uit een paar leden afkomstig uit de andere clubs, maar staat officieel niet boven, maar naast de andere clubs. Hun voornaamste taak is volgens mij coördineren. Als het werkt is dat geen probleem, maar functioneert de huidige VZA eigenlijk wel?
Eén van de meest terugkomende taken is het maken van een wedstrijdkalender. Een moeilijke opgave, want er zijn meer wedstrijden dan weekenden en dan spreek ik nog niet over alle wedstrijden die georganiseerd worden door derden ( lees organisaties buiten de atletiekclubs ). Met mijn JARO wedstrijden hoor ik daar ook bij, maar ik hou in ieder geval rekening met de meeste reguliere wedstrijden.
Maar dat is één van de dingen die de VZA dus niet doet of wil of kan doen. Te dikwijls vallen wedstrijden voor dezelfde doelgroep van bij de VZA aangesloten clubs in hetzelfde weekend of zelfs op dezelfde dag. De Zeeuwse crosscompetitie ( ZCC ) wordt op die manier al bij voorbaat de nek omgedraaid. Een dag na de Moerschanscross was er een bevrijdingsloop in Vlissingen. Op papier geen wedstrijd van een atletiekclub, maar slechte voorbeelden doen slecht volgen. Een dag na de Elderschanscross was er de Zakloop van AV’56 en na de den Inkelcross is er een dag later de Jules Unlimitedloop van AV de Wielingen. Maar ook een ZK 10 km dit jaar in Middelharnis op dezelfde middag als de Hobbeldebobbelloop in Zoutelande was een voorbeeld van “ongelukkige planning”. Nog gekker wordt het op 29 maart 2025 met 3 dezelfde soort wedstrijden in Hulst, Bruinisse en Kattendijke. Waarom wordt dat niet beter op elkaar afgestemd, want dit gaat ten koste van het niveau en dat is toch ook één van de zaken die de VZA moet beschermen?
Over Zeeuwse kampioenschappen kan ik kort zijn ….afschaffen op deze manier. Een ZK op de baan was vroeger het hoogtepunt van het baanseizoen met in één weekend bijna alle gangbare onderdelen. Nu zijn ze blij dat het podium gevuld is bij de weinige nummers, die nog gehouden worden. Kampioenschappen buiten de baan moet je alleen organiseren over afstanden die ook internationaal en nationaal als kampioenschap worden gehouden. Dus geen 15 km of 10 EM, maar een 10 km, halve marathon, eventueel marathon en cross. En dan bij de wegwedstrijden wel op parcoursen die ook reglementair een wegwedstrijd zijn en dus niet op gedeeltelijk onverharde parcoursen. Een 5 km kan tegenwoordig ook als kampioenschap.
Het ZK cross werd begin jaren 70 vervangen door de Zeeuwse crosscompetitie. De laatste jaren is er weer wel een ZK, maar dat is gewoon één van de 7 wedstrijden van de ZCC. En de belangstelling is dus navenant. Mijn mening over de ZCC is genoeg bekend. Doet de VZA dan helemaal niets goed?
Dat wil ik ook niet zeggen. Ze organiseren clinics en opleidingen. Ze geven indien gewenst voorlichting over atletiek. Ze bieden baanatleten de mogelijkheid om als VZA team uit te komen in de competities als ze als club te weinig atleten hebben voor een volledige ploeg. Ze houden ranglijsten en records bij. Helaas baseert de Zeeuwse media zich vooral op de alternatieve en dikwijls foutieve lijsten van atletiekzeeland ( omgekeerde naam en heeft verder niets met de VZA te maken ) van een atletiekliefhebber en daar mag de VZA wel eens meer tegen in gaan.
Een VZA heeft dus wel degelijk nut, maar niet als ze constant achter de feiten aanlopen. Zo nu en dan moet je eens impopulaire maatregelen durven nemen om de echte atletiek te beschermen. Mensen aanzetten om meer te bewegen is prima, maar het moeten toch niet allemaal veredelde trimlopen worden met winnaars in tijden waar je vroeger nauwelijks 30ste mee werd. Vroeger was niet alles beter, maar het kan nooit geen kwaad om je licht op te steken bij mensen van die generatie die nog altijd het beste willen voor de Zeeuwse atletiek. En aanvullingen, weerleggingen enz. vanuit de VZA of de vroegere afdeling Zeeland zijn uiteraard welkom. Foto: PZC cross onder de vlag van de afdeling Zeeland op Oranjezon.
Geen Commentaar