Blog

PZC “CROSSEN” VAN 1971 T/M 1987

Stel je eens voor: De PZC als sponsor van een belangrijke hardloopwedstrijd in onze provincie met in de aanloop wekelijks stukjes in de krant over de organisatie, het parcours, de deelnemers, enz. Waarschijnlijk zal dat nooit gebeuren, want de PZC is al jaren geen echte Provinciale Zeeuwse Courant meer, maar onderdeel van een groter bedrijf.

Toch was dit 50 jaar geleden realiteit. Eind jaren 60 kwam sportverslaggever Dick van Rijn met het idee voor een hardloopevenement waar iedereen aan mee kon doen om zo meer mensen in beweging te krijgen. Naast een wedstrijd voor leden van een atletiekclub kwam er een prestatieloop waar het alleen ging om uitlopen. Dit idee werd gesteund door de AVRO en zo ontstond de AVRO cross vanaf editie 2 op en rond de paardenrenbaan in Hilversum.

Anderen zagen wel brood in deze opzet en zo kwam er ook een cross in Breda met Dagblad De Stem als sponsor. Deze Stemcross vond eerst plaats bij het zwembad, maar verhuisde spoedig naar het Mastbos. Daar bleef het lang één van de crossen die deel uitmaakten van het nationale crosscircuit, maar toen was de Stem al opgegaan in andere dagbladen.

In onze provincie kon de PZC niet achterblijven en zij benaderden atletiekclubs of zoiets hier ook mogelijk was. Dat kon en met vader en zoon Schout namens de PZC en enkele bestuursleden van de afdeling Zeeland begon een speciaal comité aan de organisatie. Een simpele formule: een wedstrijd voor leden met veel prijzen en een prestatieloop voor iedereen met hopelijk 1000 deelnemers. Maar waar is er in Zeeland plaats voor een cross met zoveel mensen?

Het oog viel op de Schotsmanplaat langs het Veerse Meer. Daar kon een prachtig parcours uitgezet worden, maar verder was er niets. Een grote tent bracht uitkomst en zo werd op 11 december 1971 de 1e PZC cross gehouden. Winnaar bij de mannen werd Johan Kijne voor Piet Vonck, Klaas de Ruiter en Dirk de Bruin. Deze atleten behoorden toen tot de nationale top op de lange afstand. Bij de junioren werd Jo Schout 2e. Voor dames stond er toen nog geen wedstrijd op het programma. Zij konden meedoen aan de prestatieloop.

Een jaar later was de 2e PZC cross in november op dezelfde locatie en wederom won Johan Kijne voor Piet Vonck. Toch bleek het gedoe met een tent allemaal te veel werk en in 1973 week men uit naar Goes – Zuid. Hier kon men gebruik maken van de toenmalige veilinghallen aan de Fruitlaan. In deze hallen werd jaarlijks een indooratletiekwedstrijd georganiseerd door nagenoeg dezelfde bestuursleden, dus die stap was vrij logisch, alleen ……

Het was nu geen cross meer. De wedstrijdlopers liepen door een paar straten richting park bij het hertenkamp. Dan over het kiezelpad door het park en bij buurthuis de Pit weer via de Fruitlaan naar de finish. Deze ronde van 2,8 km moest 3 x afgelegd worden. Voor de prestatielopers was er 1 grote ronde over het terrein waar nu de wijken Overzuid, Ouverture en Aria zijn.

Deze stratenloop vond 2 keer plaats en toen wilde men toch weer terug naar een wedstrijd in mooie natuur. Het werd Oranjezon bij Vrouwenpolder. De voorzieningen op de camping dienden als secretariaat en kleedkamers. Op deze plek bleef de PZC cross 8 jaar en ik denk dat toen ook de meeste deelnemers werden genoteerd. In 1977 waren er 1700 hardlopers, maar toen konden honderden deelnemers uit Zeeuws Vlaanderen de wedstrijd niet op tijd bereiken vanwege de mist. Het waren er anders ruim 2000 geweest.

Toch stopte het ook hier. De roep om stratenlopen, langere afstanden en wedstrijden in een stadscentrum werd steeds groter. In 1983 was de markt in Middelburg met start en finish voor het stadhuis het decor. Een stratenloop via de Lange Ville richting Souburg over de parallelweg en dan langs het jaagpad terug. Leuk voor een keertje, maar het einde van de PZC cross leek in zicht.

In 1984 geen organisatie, maar de Roompot werd de reddende engel. Zij stelden hun infrastructuur beschikbaar en het werd in 1985 een halve marathon over Noord Beveland. Dat herhaalde men in 86 en 87 en het comité had gevorderde plannen om in Zeeland een marathon te organiseren over de Zeelandbrug en de kering. Toploper Gerard Nijboer werd uitgenodigd om zijn mening te geven. Helaas was dit advies negatief. Volgens Gerard zou je hier nooit een snelle tijd kunnen lopen en daar draaide het toen nog om.

In 1988 vond de halve marathon nog plaats onder de naam Zeelandloop, maar daarna was het gedaan met de organisatie van wat ooit begon als de PZC cross. Ik heb er altijd goede herinneringen aan overgehouden. Ik heb ze ook allemaal meegedaan en kreeg daar in 1986 bij de 15e editie zelfs een extra prijs voor ( reis ter waarde van 500 gulden ). Maar de PZC cross en de indooratletiekwedstrijden betekenden vooral samenwerking en betrokkenheid van de Zeeuwse bestuursleden en atleten.

In de 21ste eeuw kwam er vanaf 2008 nog wel een reeks wedstrijden vanuit Vlissingen waar de PZC zijn naam aan had verbonden. Deze PZC Familielopen waren een mooi initiatief en er was voor iedereen wel een geschikte afstand en zodoende een flinke deelname. Maar verder niet te vergelijken met de wedstrijden in de jaren 70. Foto: penningmeester Ko Roose heeft prijzen aangeschaft voor de PZC cross.

En nu we het toch weer over de cross of veldloop hebben. Vergeet zondag 8 december niet te kijken naar het EK cross in Turkije. Te zien op VRT Canvas vanaf 11.30 uur. Misschien krijg je dan wel zin om zelf te crossen. En dat kan bij JARO op 15, 21 en 28 december.

Geen Commentaar

Geef Commentaar