EEN PAAR WEETJES OVER HET JARO CROSSCIRCUIT 2024
Waarom kan alles hier gratis en toch zoveel prijzen? Ik heb 60 jaar plezier beleefd aan het hardlopen en doe graag iets terug. Daarom ben ik vanaf 2011, toen wedstrijden lopen steeds minder werd, begonnen met regelmatig gratis crossen en andere wedstrijdjes te organiseren. Daarvoor organiseerde ik ook al hoor of hielp ik met organiseren. Verder sponsor ik een paar wedstrijden van AV’56.
In mijn boekje uit 2014 heb ik al eens uit de doeken gedaan wat zo’n wedstrijdje ongeveer kost. Deze try outs kosten nog minder, omdat ik sommige kosten ( jury, geluid, vergunningen, uitslagverwerking ) helemaal niet heb. Vraag dan hoogstens een bijdrage in de organisatiekosten, maar zeker niet meer en als het kan gewoon gratis. De meeste deelnemers betalen al contributie aan hun club. En om een beeld te schetsen: voor dit crosscircuit betaal ik alles bij elkaar maar een derde van het bedrag dat ik wilde sponsoren aan de VZA bij het hervormen van de reguliere Zeeuwse crosscompetitie ( ZCC ) op mijn manier.
Aan de 4 wedstrijdjes van het JARO crosscircuit hebben in totaal 66 verschillende hardlopers meegedaan. Dit waren bij de solocross 18 vrouwen en 33 mannen en bij de teams nog eens 15 lopers. Sommigen 1 keer, maar 18 atleten stonden elke keer aan de start. In totaal 33 hardlopers verdienden een speciaal shirt voor minimaal 3 deelnames.
In eerste instantie was een klassement voor de sololopers de bedoeling. Door de tegenvallende deelname, maar vooral door een oogprobleem dat werken op de computer bemoeilijkt, ging dit niet door. Toch heb ik een summiere puntentelling bijgehouden en dan zijn Elise Mol en Kevin Bogaert uiteraard de winnaars. Bij de dames volgen Simona Jakubynaite en Madeleine Rommers als 2 en 3 en bij de heren nemen Stefan Boonman en Jeroen Janse die plaatsen in.
Bij de teamcross won het team Vermeulen met vader Erik, Quinten en Xavier 3 van de 4 wedstrijden. Eén keer werden ze nipt geklopt door een gelegenheidsduo, dat deze race gebruikte om in te lopen voor de solocross. Ook het team de Gappies deed 4 keer mee, maar niet altijd in dezelfde samenstelling. In totaal hebben er dus eigenlijk meer dan 15 lopers meegedaan aan de teamcross.
Toch vraag ik me af waarom het idee van de teamcross deze keer niet aansloeg. Bij de 4 wedstrijden waren het steeds maar 3 of 4 teams, terwijl er vorig jaar bij de 3 wedstrijden respectievelijk 10, 6 en 9 teams aan de start stonden. Als er in 2025 nog JARO crossen worden georganiseerd kunnen teams zeker nog meedoen, maar ik ga er bij deze deelname geen aparte rangschikking en prijzen aan verbinden.
Verder zou ik graag weten wat men van de parcoursen, de accommodaties, de formule en de complete ambiance vindt. Kijk, ik vind een wedstrijd met een echte speaker + muziekje, een aankleding met spandoeken/vlaggen, meer deelnemers en veel publiek ook leuker, maar als éénmansorganisatie gaat dat niet. Dat is het werk voor een atletiekclub en willen die dat?
Zo ja, dan zie ik wel mogelijkheden. Als het met de ZCC dezelfde kant opgaat als met het stratenloopcircuit ( wel de wedstrijden, maar geen klassementen meer ), kunnen we overwegen om een compact Bevelands crosscircuit op poten te zetten met bijvoorbeeld wedstrijden in het Abbekindersebos, op den Inkel, in het Poelbos of het bos in Wilhelminadorp en rond de Stelleplas.
Zo nee, dan blijft het bij 1 of 2 losse JARO crossen en zeker geen circuit meer. En nu ga ik me voorbereiden op de 54e Oliebollenloop deze middag. Dit was 55 jaar geleden ook een bedenksel van mij. Het bestaat nog steeds en is door velen gekopieerd. En aangezien dit het laatste verhaal van dit jaar is, wens ik jullie allemaal het beste voor 2025 en misschien tot zaterdag bij de Wallenloop in Goes. Foto AV’56: een shirt na de crosscompetitie is niet noodzakelijk, maar wel leuk.
Geen Commentaar