PRIJZENGELD BIJ VROUWEN EN MANNEN
Vroeger noemden ze vrouwen “het zwakke geslacht” en dat was in sportwedstrijden ook zichtbaar. Een lange afstand voor vrouwen op kampioenschappen was tot begin jaren 80 hooguit een 3000 meter. Pas in 1984 liepen de vrouwen hun eerste Olympische marathon en later werden ook de afstanden op de baan gelijk getrokken naar 5000 en 10000 meter alsmede de 3000 meter steeple chase.
De laatste afstand nog wel steeds met lagere hindernissen en dat geldt ook voor de kortere hordennummers. Bij de werpnummers is het gewicht bij de dames duidelijk minder, dus van een complete emancipatie is geen sprake. Dat is ook niet erg, maar op deze atletiekonderdelen kun je de prestaties van vrouwen en mannen moeilijk met elkaar vergelijken.
Op de gewone loop – en springnummers kun je dat wel en dan valt er iets op. Op de langere loopnummers worden de verschillen van het wereldrecord tussen vrouwen en mannen steeds kleiner. Op de 5000 meter iets meer dan 11 %, op de 10000 meter 10 % en op de marathon maar 8 en een beetje %. Op de puntentelling van de World Athletics ( WA ) is dat echter niet terug te zien. Voor deze instantie zijn de vrouwen blijkbaar nog steeds het zwakke geslacht.
Eddie Pekaar heeft daar op zijn website ook al een keer op gewezen ( 3 mei 2024 ) en kwam tot nog meer onevenwichtige vergelijkingen. Is het nodig om de prestaties van vrouwen en mannen te vergelijken? Meestal niet, maar soms ontkom je er niet aan. Bij het toekennen van prijzengeld bijvoorbeeld.
Bij mijn JARO wedstrijdjes geef ik regelmatig geldprijzen. Voor vrouwen en mannen zijn de bedragen gelijk en discussie is niet nodig, want het gaat meestal om de klassering ongeacht de tijd. Bij deze formule heb ik wel eens vraagtekens gezet zeker als het baanwedstrijden betreft. Een mannelijke sprinter met een tijd van 10.99 seconden over 100 meter en een 4e of 5e plaats krijgt niets, terwijl een 800 meter loopster met een tijd van 2.25 minuten en een 3e plek wel prijzengeld ontvangt!
Op dat moment ben ik voorstander van premies voor een bepaalde prestatie, zoals vorig jaar tijdens een 10000 meter op de baan. Een tijd onder de 33 minuten leverde 100 euro op, onder de 35 minuten 50 euro en onder de 37.08 minuten ( die tijd liep ik 50 jaar eerder op de sintelbaan ) nog altijd 30 euro. Voor de vrouwen gold hetzelfde als ze 4 minuten langzamer waren. Twee dames met een tijd van net in de 41 minuten verdienden dus ook een paar tientjes. Maar is dit verschil van 4 minuten eerlijk? Niet helemaal, want bij oplopende tijden moet het verschil iets groter worden, maar alle verschillen zijn ruim boven de 10 %. Volgens de lijsten van de WA moet je een tijd van 37 minuten bij de mannen echter gelijk stellen aan 47.53 minuten voor vrouwen en dan spreken we over een verschil van 29 %.
Ik denk niet dat zoiets te verkopen valt. Dan discrimineer je de mannen en dat is ook niet de bedoeling. Ik heb bij AV’56 voorgesteld om bij de 5000 meter baanwedstrijd op 28 mei a.s. weer premies van 100 – 50 – 30 euro te geven voor bepaalde tijden. Eenvoudige limieten van 15, 16 en 17.18 ( mijn pr ) minuten voor de mannen en 18, 19.30 en 21 minuten voor de vrouwen.
Als we hier de puntentelling van de WA zouden volgen, krijg je voor een deel andere tijden bij de vrouwen: 15 min is 17.57 min dus nog iets sneller, maar bij de andere limieten moeten vrouwen maar respectievelijk 20.10 en 22.35 minuten lopen om prijzengeld in de wacht te slepen. Nu is het helaas niet zo dat er in Zeeland tientallen vrouwen zijn die dat kunnen, maar er moet toch een beetje uitdaging blijven. Dat je anders moet trainen om op deze afstanden sneller te lopen, heb ik al eerder uit de doeken gedaan. Vrouwen zonder noemenswaardig talent liepen vroeger wel onder de 21 en zelfs 20 minuten over 5000 meter ( zie ranglijsten ). Voor mannen was sub 18 minuten bijna de standaard.
De komende maanden valt er bij de JARO wedstrijden geen geld te verdienen. Bij de voorlopig geplande wedstrijden op 21 april en 9 juni krijgen alle deelnemers een aardigheidje en de winnaars een taart of zoiets. Op 21 april bij de wedstrijden op de skeelerbaan is er ook een 5000 meter en volgende week 1 maart is er op dezelfde locatie een testloop over die afstand. Je kunt dus al proefdraaien voor 28 mei. Foto AV’56: premies na de 10000 meter op de baan vorig jaar in Goes.
Geen Commentaar